Wielkanocne przepisy

11 kwietnia 2019
Wielkanocne przepisy

Najpopularniejsze dania Wielkanocne to jajka w majonezie i sałatka jarzynowa, zaraz po nich znalazły się żurek/barszcz biały oraz biała kiełbasa i pieczone mięsa. Wśród ciast króluje sernik i baba wielkanocna. Matka Natura wie, jak przygotować je w pyszny sposób.

PYSZNE PRZEPISY MATKI NATURY

SAŁATKA WARZYWNA

Składniki:

·         1 opak. marchewki z groszkiem Hortex

·         4 jajka ugotowane na twardo korzeń pietruszki

·         1 mały seler

·         1 korzeń pietruszki

·         2 ziemniaki

·         1 jabłko

·         2 ogórki konserwowe

·         sól, pieprz

·         3 łyżki majonezu

·         1 łyżka musztardy miodowej

·         garść posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę z groszkiem gotujemy osobno maksymalnie 10 minut. Obrane jabłko, ugotowane jajka i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, musztardę i natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy wedle uznania.

 

ŻUREK WIELKANOCNY

Składniki:

Zakwas na żurek:

·         50 g mąki żytniej

·         250 ml przegotowanej wody

·         2 ząbki czosnku

·         2 liście laurowe

·         3 ziarenka ziela angielskiego

 

 

Żurek:

•    Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie

•    3 białe kiełbasy

•    zakwas na żurek (przepis powyżej)

•    100 ml śmietany do zup 18%

•    2 ziemniaki

•    2-3 listki laurowe

•    3-4 ziarenka ziela angielskiego

•    jajka na twardo do podania

•    sól, pieprz

 

Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.

Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.

 

SCHAB NADZIEWANY SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA

Składniki:

·         Szpinak liście Hortex

·         1 - 1,5 kg schabu bez kości

·         70 g suszonych pomidorów

·         70 g sera feta

·         Sól, pieprz

·         1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy. Pomidory kroimy w paski, fetę kruszymy. Schab nacinamy wzdłuż, nakładamy szpinak, pomidory suszone i fetę i zwijamy. Obtaczamy sznurkiem do wędlin. Smarujemy wierzch olejem, solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 190*C. 

 

KREMOWY SERNIK Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI

Składniki:

 

Na spód:

·         150 g herbatników

·         50 g masła

 

Na sernik:

·         Czarna porzeczka Hortex – 1 opak.

·         1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego 

·         200 g mascarpone

·         150 g drobnego cukru

·         1 łyżka wody różanej

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         100 g białej czekolady

·         5 jaj

·         Na konfiturę:

·         200 g cukru

·         100 g masła

 

Przygotowanie:

Herbatniki miksujemy na pył za pomocą malaksera, dodajemy miękkie masło. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki, dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową tak, żeby nie opadły. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 20 minut w 150*C, następnie 60 minut w 110*C. Studzimy, następnie chłodzimy min. 12 godzin w lodówce. 

Mrożoną czarną porzeczkę Hortex zasypujemy cukrem, podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Lekko studzimy i polewamy wcześniej przygotowany sernik. 

Tagi

OBRAZY