Świąteczne dylematy - barszczyk czy grzybowa?

04 grudnia 2017

Świąteczne dylematy - barszczyk czy grzybowa?

Na świątecznym stole królują tradycyjne dania, które lubi cała rodzina. Zależy nam by święta były prawdziwie domowe. Obowiązkową potrawą wigilijną jest zupa – obecna w 9 na 10 polskich domów. Wśród zup najchętniej, bo w co drugiej rodzinie (54 proc.) serwujemy barszczyk czerwony, na kolejnym miejscu znalazła się zupa grzybowa podawana w co czwartym domu (28 proc.), a na trzecim zupa rybna obecna w co 10 rodzinie (12 proc.).[1]

Obok zupy na świątecznym stole najczęściej pojawiają się dania rybne, z kapustą, grzybami i ciasta. Ryba smażona serwowana jest na wigilijnym stole w trzech czwartych polskich domów, ryba po grecku w ponad jednej trzeciej (37 proc.), a ryba w galarecie trochę rzadziej, bo w jednej czwartej z nich (w 24 proc.). Najpopularniejszym daniem z grzybami są pierogi z grzybami podawane w 6 na 10 domów (56 proc.) i kapusta z grzybami serwowana w 4 na 10 domów (41 proc.) Pierogi z kapustą zjemy w 59 procentach gospodarstw domowych, a groch z kapustą w 30 procentach. W co drugim domu podawane jest ciasto (45 proc.) i kompot z owoców (51proc.).[2]

Większość Polaków przyznaje, że sięga, czy zamierza skorzystać z produktów ułatwiających i skracających czas przygotowania kolacji wigilijnej: mrożone mieszanki warzywne (np. włoszczyzna), mrożone zupy (np. zupa grzybowa), gotowe zupy w kartonie (np. barszczyk czerwony), półprodukty do przygotowania sosów, ciast, zakwas na zupę lub po gotowe potrawy wigilijne dostępne w sklepach lub w gastronomii. Tylko jedna trzecia Polaków do przygotowania świąt podchodzi bardzo konserwatywnie – twierdzi, że wszystkie potrawy powinny być robione samodzielnie, od podstaw, bez jakiegokolwiek ułatwiania sobie ich przygotowania.[3]

Dla tych wszystkich, którzy cenią czas, ale także i smak pysznych świątecznych potraw Hortex poleca:

  • Barszczyk czerwony Hortex (teraz w nowej odsłonie) to starannie wybrane najwyższej jakości składniki - naturalny sok z buraków z sokiem jabłkowym, który nadaje naturalnej słodyczy. Całości kompozycji dopełnia odrobina soku warzywnego z marchwi, selera, pietruszki, cebuli oraz przyprawy. Barszczyk czerwony Hortex jest produktem w pełni naturalnym, bez dodatku cukru. Dostępny w kartonie 1l.w cenie 3,5 PLN
  • Zupę grzybową Hortex– to pyszna kompozycja podgrzybków, ziemniaków, słodkiej marchewki, chrupiącej pietruszki, podkreślającej smak cebuli i selera. Dostępna w opakowaniu 450 g w cenie – 8,7 pln
  • Włoszczyznę w paski Hortex – bardzo wygodna i szybka w użyciu, w doskonałych proporcjach łączy w sobie marchewkę, seler, pietruszkę i pora – wszystko starannie obrane i pokrojone. Doskonała do ryby po grecku lub do zupy. Dostępna w opakowaniu 450 g w cenie 4,1 PLN
  • Śliwki bez pestek Hortex to starannie wybrane najwyższej jakości owoce. Doskonale smakują przez cały rok, tuż po rozmrożeniu. Dodając do nich szczyptę zaangażowania i pasji tworzenia przygotujemy pyszne kompoty, ciasta i desery, które umilą każdy świąteczny dzień. Opakowanie 450 gr.- 5,4 pln

 

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

BARSZCZYK CZERWONY

Bardziej wyrazisty smak Barszczyku Czerwonego Hortex osiągniemy wciskając ząbek czosnku, dodając kilka kropli cytryny i szczyptę majeranku. Podgrzany i pięknie podany stanowi gotową potrawę wigilijną. Doskonale smakuje z uszkami i świątecznymi pasztecikami.

ZUPA GRZYBOWA Z OLIWĄ TRUFLOWĄ

Lista zakupów:

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie

Zupa grzybowa Hortex – 1 opakowanie

1 l bulion np. grzybowego

200 g pieczarek

50 ml śmietany 30%

50 ml białego wytrawnego wina

40 ml oliwy truflowej

2 białe cebule

1 pęczek koperku

0,5 g szafranu

olej rzepakowy

sól, pieprz

Pieczarki oczyść i pokrój na ćwiartki. Cebule pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju na złoty kolor i przełóż do garnka. To samo zrób z włoszczyzną, zupą grzybową i pieczarkami. Wszystkie podsmażone składniki przełóż do jednego garnka i zalej bulionem. Na patelnię, na której smażone były warzywa wlej wino, wsyp szafran i szybko zagotuj i odstaw. Do garnka z bulionem dodaj śmietanę i zaparzony w winie szafran, całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dolej oliwę truflową. Zupę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.

RYBA PO GRECKU

Lista składników:

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie

500 g ulubionej ryby morskiej (filety)

1 puszka koncentratu pomidorowego

2 cebule

1 jajko

2 łyżki mąki pszennej

2-3 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru

2-3 łyżki oliwy z oliwek

kilka ziaren ziela angielskiego

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki ostrej papryki

sól, pieprz 

Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier. Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut.

W tym czasie rybę obtocz w rozmąconym jajku i mące i usmaż z dwóch stron na kolor złoty. Potem ułóż ją na półmisku, przykryj warzywami i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

 

ŚLEDZIK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie

5 filetów śledziowych

4 duże cebule

80 g koncentratu pomidorowego

30 g rodzynek

5 łyżek oleju słonecznikowego

sok z połowy cytryny

2 łyżki miodu

Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na oleju. Potem dodaj do niej śliwki pokrojone w ósemki oraz miód i smaż, aż się skarmelizuje (śliwki powinny zostać twarde i nie rozpadać się). Po tym czasie wrzuć na patelnię namoczone i odcedzone rodzynki, wlej sok z połowy cytryny i dodaj koncentrat. Otrzymany w ten sposób farsz duś jeszcze chwilę, po czym odstaw do wystudzenia. Tymczasem filety śledziowe namocz w zimnej wodzie ok. 1,5 godziny, wypłucz, osusz i pokrój na kawałki. W szklanym naczyniu układaj warstwę śledzi i warstwę farszu śliwkowego. Całość zostaw w lodówce mniej więcej na dobę.

SERNIK Z MUSEM ŚLIWKOWYM

Składniki:

Spód:

250 g kruchych ciasteczek kakaowych

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki masła

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

300 g cukru

5 jajek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

skórka starta z całej pomarańczy

Mus śliwkowy:

Śliwki bez pestek Hortex2 opakowania

600 ml śmietanki kremówki 30%

150 g cukru pudru

10 g żelatyny w proszku

5-6 łyżek likieru amaretto (lub wody)

1 cukier wanilinowy

Ciasteczka rozkrusz, wymieszaj z cynamonem i roztopionym masłem, a następnie wyłóż je na spód okrągłej formy i uklep.

Ser, cukier i mąkę zmiksuj. Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku i skórkę startą z pomarańczy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejnych 30 minut. Kiedy ciasto będzie już ścięte, wyjmij je i ostudź.

Połowę śliwek ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie śliwki wyjmij z piekarnika i pokrój na mniejsze kawałki. Resztę śliwek zmiksuj blenderem na mus i połącz z upieczonymi śliwkami i cukrem wanilinowym. Do garnuszka wlej likier amaretto lekko go podgrzej, dodaj żelatynę i wymieszaj, a następnie odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia. Następnie delikatnie, na małym, ogniu ponownie podgrzej żelatynę z amaretto, ciągle mieszaj i uważaj na to, by jej nie zagotować. Dodawaj po łyżce zmiksowane śliwki za każdym razem mieszając.

Śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubij na sztywną pianę, dodając mus śliwkowy, po czym wyłóż na masę serową. Całość wstaw do lodówki mniej więcej na 3 godziny.

Całość można udekorować prażonymi orzechami laskowym, kakao, cukrem pudrem, cynamonem lub roztopioną ciemną czekoladą.

[1] Źródło: IQS, Omnibus przeprowadzony metodą CAWI na reprezentatywnej próbie N=800 Polaków w wieku 15-55.

[2] Jw.

[3] Jw.

Tagi

OBRAZY

PLIKI