O firmie

pozycja na rynku Hortex.png

GRUPA KONCENTRUJE SIĘ NA PRODUKCJI SOKÓW, NEKTARÓW I NIEGAZOWNAYCH NAPOJÓW OWOCOWYCH, MROŻONYCH WARZYW I OWOCÓW ORAZ KONCENTRATU SOKÓW OWOCOWYCH.

Grupa jest liderem na krajowym rynku mrożonych warzyw i owoców, wiceliderem na rynku soków, nektarów i napojów. Od lat wychodzi naprzeciw nowym trendom i z zaangażowaniem tworzy pyszne, innowacyjne produkty. Systematycznie pracuje nad poszerzeniem portfolio, w którym obecnie ma ponad 80 wariantów soków, nektarów i napojów oraz blisko 80 mrożonek.

Hortex Sp.zo.o., Ortika Polska Sp.zo.o. oraz Hortex Marketing Services Sp.zo.o. zatrudniają w sumie ok. 1400 pracowników. W okresie skupu i przerobu warzyw i owoców (lipiec-grudzień) liczba ta zwiększa się o pracowników sezonowych.

Struktura

Grupę tworzą siostrzane spółki: Hortex Sp.zo.o., Ortika Polska Sp. z o.o. (w tym zależne od niej Polski Ogród Sp.zo.o. i Ortika Frozen Foods), Hortex Marketing Services Sp. z o.o.

Produkcją i sprzedażą soków, niegazowanych napojów owocowych, nektarów zajmuje się Hortex Sp.zo.o.. Hortex Marketing Services jest właścicielem marki Hortex, zarządza nią oraz świadczy usługi marketingowe na rzecz pozostałych spółek z Grupy Hortex.

Ortika Polska skupia całość działalności mrożonkowej, jak również świadczy usługi IT dla całej Grupy. Za produkcję mrożonek i koncentratów, jak również za sprzedaż mrożonek na rynku Polskim i do krajów CEE odpowiada jej spółka zależna Polski Ogród. Działania na rynku rosyjskim prowadzi jej druga spółka zależna Ortika Frozen Foods mająca siedzibę w Moskwie.

Zakłady produkcyjne

Aby zapewnić najlepszą efektywność, produkcję skoncentrowano w 3 wyspecjalizowanych, nowoczesnych zakładach przetwórczych w Przysusze k.Radomia, Rykach oraz Skierniewicach, gdzie wszystkie produkty Hortex poddawane są szczegółowej, wieloetapowej kontroli i ocenie jakościowej opartej na najwyższych standardach i najlepszych praktykach w branży. Wieloletnie kontrakty z plantatorami i starannie wyselekcjonowani dostawcy są dodatkową gwarancją jakości. Zakłady produkcyjne zyskały certyfikaty IFS/BRC oraz ISO, które są potwierdzeniem najwyższej jakości i bezpieczeństwa produkcji.

Produkcja soków, nektarów, napojów i koncetratów

Zakład Hortex w Skrzyńsku

Hortex Sp.zo.o. w Zakładzie w Skrzyńsku zatrudnia ponad 400 osób, a w szczycie sezonu dodatkowo ponad 100 osób, co czyni go największym pracodawcą w powiecie przysuskim. Od blisko 20 lat zakład skupia się na produkcji soków, nektarów, napojów oraz koncentratów i przecierów.

Rocznie wytwarza ok. 200 milionów opakowań produktów oraz przetwarza na koncentraty i przeciery ok. 60 tys. ton warzyw i owoców. Owoce dostarcza kilkadziesiąt firm handlowych oraz rolnicy indywidualni. W zakładzie systematycznie dokonywane są inwestycje, które mają charakter projakościowy, modernizacyjny i prośrodowiskowy.

Produkcja mrożonek i koncentratów

Łącznie w zakładach Polskiego Ogrodu rocznie wytwarzane jest ok. 75 milionów opakowań mrożonek i przetwarza ok. 140 tysięcy ton warzyw i owoców. Zlokalizowane są jest w rejonach o dużych tradycjach rolniczych pozwalających pozyskiwać  surowiec wyselekcjonowanych odmian o najwyższych parametrach jakościowych. Współpracują z grupą kilkuset rolników indywidualnych, grup producentów i kilkudziesięciu firm handlowych, co czyni je największymi odbiorcami płodów rolnych na terenach, na których działają. Zakłady zostały zmodernizowane, regularnie ponoszone są znaczne nakłady finansowe na ich unowocześnienie, podniesienie jakości i bezpieczeństwa produktów oraz ochrony środowiska.

Zakład w Skierniewicach

Polski Ogród/ Zakład w Skierniewicach koncentruje się na produkcji mrożonek przeznaczonych na rynki krajowe i zagraniczne w opakowaniach detalicznych oraz na potrzeby rynku Horeca. W Zakładzie wytwarzane są także koncentraty owocowe. Zakład Polskiego Ogrodu w Skierniewicach jest pierwszym w Polsce zakładem mrożonkowym (i drugim w całej branży spożywczej), który posiada certyfikat BRC +. Posiada także certyfikat SGF na produkcję koncentratu jabłkowego.

Zakład w Rykach

Polski Ogród/ Zakład w Rykach nastawiony jest przede wszystkim na produkcję mrożonek pod kątem rynków przemysłowych oraz na produkcję koncentratów owocowych. Oprócz certyfikatów ISO, IFS/BRC Zakład w Rykach posiada Certyfikat FSSC (Food Safety System Certification 22000).

Sprzedaż produktów Hortex

Hortex jest liderem na rynku mrożonych warzyw i owoców w Polsce oraz wiceliderem na rynku soków, nektarów i napojów. Swoją pozycję buduje także na rynkach międzynarodowych. Od kilkudziesięciu lat jest największym polskim eksporterem mrożonych owoców, warzyw oraz mieszanek owocowych i warzywnych.

Historycznie największym zagranicznym odbiorcą mrożonych produktów Hortex od wielu lat jest Rosja. Podobnie jak Polacy, Rosjanie znają markę Hortex i kojarzą ją z najwyższą jakością i długoletnią tradycją. W związku z wprowadzeniem przez Federację Rosyjską embargo na import mrożonych warzyw i owoców z Unii Europejskiej, aby utrzymać swoją obecność na tym rynku firma podjęła szereg działań zmierzających do utrzymania sprzedaży wyrobów pod marką Hortex na rynku rosyjskim przez Spółkę Ortika Frozen Foods. W ramach tych działań uruchomiono pakowanie części wyrobów pod marką Hortex i Jest Idea w Rosji, w oparciu o surowce dostępne na rynku rosyjskim oraz importowane spoza Unii Europejskiej.

Nasi odbiorcy to również m.in. Słowacja, Ukraina, Łotwa, Estonia, Litwa, Białoruś. Natomiast główne kierunki eksportu naszych soków, napojów i nektarów to Wielka Brytania, Stany Zjednoczone, Bułgaria oraz kraje nadbałtyckie.