Zupy – smaczne i zdrowe na jesienne i zimowe dni

ZUPA TO SMAK DZIECIŃSTWA, ZAPACH BABCINEGO ROSOŁU.

Zupa to ciepło, poczęstunek, gościnność, rodzinna celebracja przy stole. Zupa jest pierwszym posiłkiem, jaki poznajemy zaraz po mleku mamy. Dostajemy je wówczas w postaci przecierów z marchewki, ziemniaków, czy innych warzyw dodawanych stopniowo (takie nasze pierwsze zupy kremy). Zupy to łatwo przyswajalne dania, rozgrzewają, są świetnym wstępem do głównego posiłku lub mogą z powodzeniem zastąpić mały posiłek w ciągu dnia, mają pełno dobroczynnych składników.

Powodów, dla których warto jeść zupy, jest wiele. Jako kobieta pracująca za najważniejsze uznaję smak i szybkość przygotowania posiłku. Jako specjalista z zakresu żywienia, szukam w naszym codziennym menu źródeł cennych składników odżywczych. Właściwie przygotowana zupa zawiera dawkę niezbędnych witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. A także zależnie od pochodzenia wywaru źródłem białka (wywar mięsny) i/lub węglowodanów złożonych (dodatek makaronu, ziemniaków, ryżu).

ZUPA NIE TUCZY. Talerz zupy jarzynowej, przygotowanej bez zaprawiania, np. śmietaną czy mąką, zawiera średnio ok. 100-125 kcal. Co zawdzięczamy jej głównym składnikom, czyli wodzie i niskokalorycznym warzywom. 

DAJE UCZUCIE SYTOŚCI. Z uwagi na płynną konsystencję jest z reguły jedzona wolniej, lepiej wypełnia żołądek, co daje szybciej uczucie nasycenia. Osoby jedzące zupy, spożywają mniej kalorii i tłuszczu w codziennej diecie, niż te, które rezygnują z tego posiłku.

ZUPA ŹRÓDŁO PŁYNÓW. Głównym składnikiem zupy jest woda, której dzienny bilans dla dorosłej kobiety wynosi około 3 litrów. Wypicie takiej ilości dzień w dzień nie byłoby łatwe. Na szczęście około 1,2 l wody „zjadamy” w produktach stałych i posiłkach, właśnie takich jak zupy. 300 ml nasz organizm wytwarza w reakcjach chemicznych w nim zachodzących. Więc z różnicy wynika powinniśmy wypijać około 6-8 szklanek dziennie, czyli 1,5 do 2l.

Zupy to najlepszy i najprostszy sposób na jedzenie warzyw

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, należy zjadać dziennie 1/2 kg warzyw. Polacy wciąż jedzą ich za mało. Zgodnie z tym warzywa powinno się jeść do wszystkich głównych posiłków, a jeden z nich powinien być przygotowany głównie na ich bazie. Właściwie przygotowana zupa jest źródłem niezbędnych składników odżywczych. Sporo w niej minerałów: potasu (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosforu i wapnia (budulec kości i zębów), żelaza, magnezu, fluoru. Dostarcza witaminę E i beta-karoten (zwalczają wolne rodniki) oraz kwasy organiczne i błonnik. Posiłek na bazie zupy jest świetnym rozwiązaniem dla naszych dzieci, które bardzo często mają problem z jedzeniem surowych warzyw. A wzbogacony o mięso i węglowodany, np. kaszę, stanowi pełnowartościowy posiłek codziennego menu.

Zupy to najlepszy i najprostszy sposób na jedzenie warzyw

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, należy zjadać dziennie 1/2 kg warzyw. Polacy wciąż jedzą ich za mało. Zgodnie z tym warzywa powinno się jeść do wszystkich głównych posiłków, a jeden z nich powinien być przygotowany głównie na ich bazie. Właściwie przygotowana zupa jest źródłem niezbędnych składników odżywczych. Sporo w niej minerałów: potasu (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosforu i wapnia (budulec kości i zębów), żelaza, magnezu, fluoru. Dostarcza witaminę E i beta-karoten (zwalczają wolne rodniki) oraz kwasy organiczne i błonnik. Posiłek na bazie zupy jest świetnym rozwiązaniem dla naszych dzieci, które bardzo często mają problem z jedzeniem surowych warzyw. A wzbogacony o mięso i węglowodany np. kaszę, stanowi pełnowartościowy posiłek codziennego menu.

teaser_KREM-Z-BURACZKÓW

Zupa znakomity „grzejnik” dla naszego organizmu

Jesienią i zimą nasz organizm potrzebuje więcej niż jednego ciepłego posiłku dziennie. Dlatego chętniej niż latem pijemy ciepłe napoje. Zupy znakomicie rozgrzewają o tej porze roku, są idealne dla naszego układu odpornościowego, który zimą jest słabszy. Skupmy się na ciepłych zupach bulionowych lub kremach, które chronią organizm przed wyziębianiem, przeziębieniami, wirusami, bakteriami. Szczególnie, jeśli będą wielowarzywne z dodatkiem czosnku i cebuli.

Zupa, to najłatwiejsze danie świata i do tego szybkie... Może ją przygotować każdy, bez względu na umiejętności kulinarne  ;-)

Już nie musimy obierać i kroić warzyw by ją przygotować. Najbardziej wartościowe warzywa w okresie zimowym i wiosennym to te mrożone. Zebrane w szczycie sezonu i utrwalone w optymalnych warunkach, zachowują maksimum składników odżywczych i wygrywają z długo przechowywanymi, jak również z nowalijkami.

Zupa z mrożonki, czy świeżych warzyw?

Warzywa poddane zamrażaniu w kilka godzin od zebrania z pola zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Te biorą udział między innymi w regulowaniu krążenia, stanowią materiał budulcowy kości i tkanek, wchodzą w skład insuliny oraz hemoglobiny, odpowiedzialnej za przenoszenie tlenu. Są więc szczególnie polecane zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na urozmaiconym i zdrowym odżywianiu.

Mrożonki ze sklepu od tych robionych metodą „chałupniczą” różni jeszcze jedna niezmiernie ważna rzecz – zachowują więcej witamin, ponieważ proces zamrażania jest dużo szybszy. To z kolei uniemożliwia niszczenie komórek przez tworzące się w ich wnętrzu kryształki lodu i tym samym tracenie (po rozmrożeniu) pełnego witamin soku komórkowego. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają szczególnie zimą i wiosną. Wówczas mogą zachowywać nawet więcej wartości odżywczych niż świeże, dostępne w sklepie. Mrożonki to produkt w pełni naturalny, niezawierający konserwantów, sztucznych barwników czy polepszaczy smaków. Osoby na diecie, dbające o szczupłą sylwetkę, mogą je z powodzeniem używać do przyrządzania zup i to o każdej porze roku.

 
  Alicja Kalińska, Centrum Dietetyczne Set Point

 

PLIKI