Baza wiedzy

teaser_WIOSENNA-SAŁATKA-Z-SEREM-CAMEMBERT

Co jeść wiosną

Każda pora roku w odmienny sposób wpływa na nasz organizm. Słotna, jesienna aura raczej pogarsza nastrój, stajemy się apatyczni, senni i znużeni. Również w okresie zimowym odczuwamy wpływ przemian zachodzących w przyrodzie. Często w tym okresie nasza odporność ulega osłabieniu, a niekiedy nawet załamaniu.
teaser_GNOCCHI-ZAPIEKANE-Z-WARZYWAMI-I-MOZZARELLĄ

Cztery pory roku na talerzu

Dieta może być także zróżnicowana w zależności od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia czy nastroju. Jednym z ważnych czynników wpływających na wygląd naszego talerza jest pora roku i związana z tym sezonowa dostępność różnych produktów spożywczych, a zwłaszcza owoców i warzyw.
teaser_PAPARDELLE-ZE-STRĄCZKAMI-I-SZYNKĄ1

Dieta na wiosenne przesilenie

Koniec zimy, początek wiosny. Już dłuższe dni ale jeszcze trochę musimy poczekać na słońce, ciepło, zieleń i wzrost witalności. Na razie: chłód, przeziębienia, wiosenne przesilenie. Jak przepędzić ten pesymistyczny obraz i przyspieszyć regenerację na wiosnę?
teaser_Mrożone warzywa i owoce

Mrożone warzywa i owoce

Zamrażanie zrewolucjonizowało przechowywanie żywności. Obecnie uważa się je za najkorzystniejszą metodę długotrwałego przechowywania produktów. Pozwala ono w większym stopniu niż tradycyjne sposoby zachować wartość odżywczą bez konieczności używania substancji konserwujących, chociażby cukru czy soli. Najlepszym konserwantem jest mróz.
teaser_KREM-Z-BURACZKÓW

Zupy – smaczne i zdrowe na jesienne i zimowe dni

Zupa to smak dzieciństwa, zapach babcinego rosołu. Zupa to ciepło, poczęstunek, gościnność, rodzinna celebracja przy stole. Zupa jest pierwszym posiłkiem, jaki poznajemy zaraz po mleku mamy. Dostajemy je wówczas w postaci przecierów z marchewki, ziemniaków, czy innych warzyw dodawanych stopniowo (takie nasze pierwsze zupy kremy).

Soki warzywne – samo zdrowie.

Dieta statystycznych Kowalskich nie zawiera w dalszym ciągu niezbędnej dla naszego organizmu ilości warzyw. Dlaczego nie komponujemy naszego codziennego menu z większym użyciem tej grupy produktów mimo, że wszyscy znamy ich zalety?